20050707


Sodergatan


Watch the video
Man mördad på gågatan i Malmö.
Mitt på Södergatan. Mitt på dagen. Mitt i folkvimlet. Där sköts på torsdagen en 62-årig man ihjäl och en 32-årig man skottskadades. En 76-årig kvinnlig turist fick splitterskador. Allt inför ögonen på chockade vittnen. Den 62-årige mannen satt på Café Nestas uteservering mitt på gågatan när mördaren slog till strax efter klockan 14 på torsdagen. Gärningsmannen sköt minst ett skott i bröstet och sannolikt också ett skott i huvudet på 62-åringen från nära håll. Han avled omedelbart. Både 62-åringen och den skottskadade 32-åringen är välkända i Malmös undre värld.

7 kommentarer:

kristoffer sa...

Hej Dan,

Du får mina kommentarer direkt här på bloggen.

I det hela taget ett mycket spännande och lite provocerande projekt som tar vara på hela idén med "nätverkat" berättande då det utnyttjar så många olika medier.
Pricken över i är helt klart det fysiska ingripandet i form av sticker-kampanjen.
Både bloggen och CommunityWalk delen tycks fungera perfekt så det tekniska är också ok.

När man genomför ett sådant här projekt så blir ju reaktionerna relevanta. Att göra det som "street art" fattar jag, men ytterligare ett steg vore att samla in just reaktionerna. Kanske hade du kunnat lägga till en adress vid kulhålen, till din blogg där du kunnat uppmana folk att kommentera? Eller så kunde du filmat folk på stan och frågat dem vad de associerade till när de såg kulhålsdekalerna. (utan att för den skull avslöja att du stod bakom dem)
Det här är bara förslag till vidare arbete och nyansering av själva verkets utsaga. Som genomförd workshop-uppgift duger det gott i sin nuvarande form.

/Kristoffer

Per sa...

Kul projekt, men videoklippen ar lite trista. Jag skulle velat se en introduktion med kanske ett pressklipp i borjan, eller bara svart bild och pistolskott, eller nagot.

Anna.S sa...

spännande projekt, men håller med Per, lite intro skulle ej skada

Ida sa...

Läskigt med alla dessa skjutningar... Hade ingen aning om att det var så många... Tyvärr vägrar min dator att sammarbeta vad gäller filmerna och stänger ner sig när jag försöker ladda hem dom... Ska göra ett försök senare på en annan dator.

Marcus sa...

Ja, usch.. Skottlossningar och systematiserat klotter är något som Malmö stad borde ta tag i!

Johanna sa...

Jag gillar verkligen att du fick in lite streetart i det hela, bäst idé hittills.

Olle sa...

och jag är beredd att hålla med, mycket intressant. Och vad det gäller nyhetsklippen kan jag inte låta bli att tycka att undra om det är en tillfällighet att alla Malmös kriminella har röda bilar. Och så är ju den här typen av gatukonst mycket intressantare än vanligt hederligt klotter. Synd att det är knas med filmerna bara (jag kan inte heller ladda hem dem).